Spanje

Algemeen

Spanje, is een land in het zuidwesten van Europa. Het lang heeft ongeveer 49 miljoen inwoners en een oppervlakte van ruim 500 duizend km². Het land beslaat grofweg 80% van het Iberisch Schiereiland. Buiten dat horen ook de eilandengroep Balearen in de Middellandse Zee bij spanje. Verder horen de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Spaanse exclaves in Noord-Afrika bij Spanje.

In het noordoosten grenst Spanje aan Frankrijk en Andorra in het westen aan Portugal, in het zuiden aan de Britse kolonie Gibraltar. Ook grenst Spanje aan Marokko via de exclaves Melilla en Ceuta. De hoofdstad van Spanje is Madrid, een stad met meer dan 3 miljoen inwoners gelegen in het midden van het land.

Spanje is een divers land met zeer uiteenlopende culturen, talen, eetgewoonten en klimaten. Het land varieert van de regenachtige vissersdorpen in Galicië tot het nachtleven van Madrid, van de toeristische kusten aan de Middellandse Zee tot het flamencodansen van Andalusië en van het stierenvechten in vele delen van het land tot het moderne Barcelona in Catalonië.

Net als Nederland en België is Spanje een constitutionele parlementaire monarchie. Spanje werd lid van de NAVO in 1982 en is lid van de Europese Unie sinds 1986. De euro werd de Spaanse munteenheid op 1 januari 2002 en verving daarmee de peseta.

Naast Spaans (Castiliaans) zijn Catalaans, Baskisch en Galicisch zogenaamde ‘co-officiële’ talen van het land.

Spanje voor jongeren

Spanje biedt voor jongeren verschillende topbestemmingen. Lloret de Mar en Blanes aan de Costa Brava bijvoorbeeld. Geniet aan de Costa Dorada in Salou of kies voor een bruisende strandvakantie op een van de Spaanse eilanden. Wat dacht je van El Arenal of Playa de Palma op het prachtige Mallorca & San Antonio of San Antonio Bahia op het ultrahippe partyeiland Ibiza?